Stručný životopis

Jmenuji se Jiří Lhota a narodil jsem se v Českých Budějovicích. Vystudoval jsem střední hotelovou školu a poté vyšší odbornou školu cestovního ruchu. Již při studiu střední školy jsem vyrazil na několik měsíců poznávat tajemství kuchařské duše do malého rodinného hotelu na severu Anglie. Vařit jsem začínal pod vedením šéfkuchaře Lukáše Andrlíka v tehdejší českobudějovické restauraci Symbiosa. Za dalšími zkušenostmi jsem vyrazil do hotelů v Anglii a ve Skotsku, kde jsem mimo jiné rok působil jako sous chef.

Po návratu do rodné kotliny jsem vařil coby začínající šéfkuchař v Třeboni nebo v metropoli jižních Čech, v Hospůdce u Divadla, v kuchyni Tomáše Böhma. V roce 2017 jsem jednorázově vařil v běloruském Minsku pro ambasádu ČR. 

V současné době jsem lektorem a kuchařem do domu ve škole vaření Fine Food Academy. Jako nájemný kuchař působím v hotelu U Solné brány a v Budějcké Srdcovce. Externě se věnuji i přípravě rautů.

Baví mě pocit z dobře odvedené práce a různorodost vaření. Baví mě také každé dobře uvařené jídlo a řemeslnost kuchařského umění. Tvrdím, že každé jídlo, bez ohledu na jeho komplikovanost, se nechá udělat excelentně i podprůměrně. Pokud člověk ve vaření spojí organizovanost, preciznost, zkušenost a tvořivost a pokusí se do každého jídla promítnout kus sebe, věřím, že má šanci svojí prací rozdávat radost.